welcome

4 June 2013

SAIDINA HAMZAH SYAHID DI PERANG UHUD


Ketika terjadi perang Uhud , mayat-mayat bergelimpangan di segenap penjuru . Tidak ada satu pun yang hidup . Di pihak syuhada Muslimin, korban-korban mirip bangkai-bangkai yang dimakan binatang buas . Sungguh mengerikan.

Pihak musih dipimpin dua panglima Quraisy yang gagah perkasa, Khalid bin Walid dan Ikrimah bin Abi Jalal yang mengamuk bagaikan harimau-harimau gurun yang dahagakan darah. Rasullulah telah terluka . Saidina Hamzah, bapa saudara rasullulah saw telah ditikam oleh Wasya. Wasya bukan hanya telah membunuh pahlawan utama kaum muslimin itu, bahkan mengorek jantung Saidina Hamzah untuk diberikan kepada majikannya, Hindun . Jantung Saidina Hamzah telah dikunyah mentah-mentah oleh Hindun demi membalas dendam lama atas kematian Abu Sufian .


Saidina Ali bin Abi Talib dalam pertarungan dengan seorang panglima musyrik yang kuat . Dia seorang yang cekap dan pandai menggunakan pedang, baik di atas kuda maupun di atas padang yang pansa terik . 

Darah Saidina Ali telah membasahi sekujur tubuhnya . Pakaiannya telah koyak rabak, perisainya terlempar jauh . Kehebatan pedang lawan menyambar-nyambar bagaikan kilat mahu mengancam jiwanya. Saidina Ali benar-benar dalam bahaya yang sangat genting . 
Dalam suatu kesempatan, Saidina Ali berjaya menangkis pedang lawan yang mengarah ke lehernya, dan dengan cepat dia berjaya memotong kaki panglima musyrik itu .

Orang kafir itu menjadi terkejut dia tidak menduga akan mendapat serang macam itu, maka dia terguling jatuh dan pedangnya terlepas segera ditendangg jauh oleh Saidina Ali . Kemudian panglima muslim muda itu dengan pantas melompat ke atas tubuh lawannya . Dicabutnya pisau pendek di pinggangnya, serta tangannya  terangkat tinggi siap untuk menghunjamkan pisaunya ke jantung musuh yang sudah tidak berdaya .

Namun tiba-tiba tatkala dalam beberapa detik lagi pisau Saidina Ali yang berkilat-kilat ditimpa sinar matahari untuk menghabiskan nyawa panglima musyrik itu . Panglima Musyrik itu meludah muka Saidina Ali tepat mengenai mata,hidung dan mulutnya .

Saidina Ali menghentikan niatnya . Tangannya yang memegang pisau di turunkan kembali . Dia sangat jijik dan marah, wajahnya merah padam dadanya nyaris meledak kerana marah . Ludah orang musyrik itu bukan main busuknya, sehingga hampir menyebabkan Saidina Ali muntah .

Yang menghairankan , dalam keadaan darahnya yang bergolak panas kerana merasa dihina dan direndahkan, Saidina Ali justeru melemparkan pisaunya lalu dia segera berdiri dan menyuruh lawannya pergi. Orang musyrik itu menjadi hairan dan kebingungan. 

"Mengapa engkau melepaskan diriku? Kenapa engkau tidak jadi membunuhku? Gilakah dirimu , padahal seandainya tadi kedudukanku sepertimu, pasti kau sudah mati!" kata orang musyrik itu dengan nada tidak percaya. 

"Untuk membunuhmu boleh diselesaikan lain kali," jawab Saidina Ali seraya mengusap debu yang menempel di bajunya. "Tetapi , kalau aku membunuhmu sekarang , itu bukan kerana Allah semata-mata, melainkan kerana aku marah kerana kau meludahiku . Berbeza dengan sebelumnya waktu aku benar-benar bertempur dengan dasar keyakinan untuk membela agama yang benar . Aku tidak mahu mengotori tangan dan perjuanganku dengan darah manusia kerana alasan hawa nafsu, betapa pun besarnya kemarahanku kerana kau hina dengan perbuatanmu meludahi wajahku tadi."
No comments:

Post a Comment